Доставки
eZona.net предлага БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всички поръчки на стойност над 360 лв. с ДДС на територията на Република България. Доставката до посочения адрес се извършва с избрана от нас куриерска фирма. При доставка с куриерска фирма, посочена от клиента, стойността на доставката се заплаща от клиента. Безплатната доставка е валидна при заплащане по банков път, през ePay.bg или на изплащане след одобрен стоков кредит (работим с Ти Би Ай - TBI и БНП Париба - BNP Paribas).
Клиентите имат възможност да изберат най-удобния за тях начин на доставка:
Доставка до адрес в София
Поръчки, приети и платени (освен ако не са в брой в наш офис или с наложен платеж) до 11:00 в работен ден се изпълняват същия ден. Поръчки, приети след 11:00 в работен ден се изпълняват следващия работен ден. При претовареност на куриерските компании е възможно забавяне.
Доставка до адрес в страната
Поръчки, приети и платени  (освен ако не са в брой в наш офис или с наложен платеж) до 15:00 в работен ден се изпращат същия ден и се получават според графика на куриерската фирма. За повечето градове и големи населени места, доставката е в рамките на следващия работен ден. Поръчки, приети след 15:00 в работен ден се изпращат на следващия работен ден и се получават според графика на куриерските фирми. При претовареност на куриерските компании е възможно забавяне. Доставки не се извършват в почивните дни и официалните празници. 
Доставка в чужбина
За доставка в чужбина моля, свържете се с нас за информация.
Други условия
- Доставката се извършва до входната врата на сградата/двора. 
- До адреса задължително следва да има подходящ достъп, в противен случай транспортът е до най-близкото подходящо място до адреса, определено по преценка на шофьора. 
- Рекламации за явни и транспортни дефекти се предявяват/приемат само преди подписването от страна на клиента на документа удостоверяващ приемането на стоката/ите. При извършване на доставката, стоките следва да бъдат прегледани внимателно от Потребителя и/или упълномощено от него лице. При констатиране на външни видими дефекти – евентуални повреди, удари и други щети, установени при доставка, Потребителят следва да подпише протокол за щети в присъствието на куриера, в който описва констатираните дефекти и незабавно уведомява eZona.net на тел. 0700 300 11. 
- При невъзможност за предаване на стоката/ите по вина на клиента (например: липса на адреса на лице, което да я получи; неоснователен отказ за получаване и т.н.), същият дължи заплащане на транспорт в двете посоки, считано от централния офис (офис ИЗТОК) на eZona.net - от нашия офис до клиента и обратно.
- eZona.net не носи отговорност за забава на доставката, поради независещи от eZona.net обстоятелства, като например забавяне от страна на куриера, извършващ доставката. 
- eZona.net може да поиска допълнително потвърждение от Потребителя за направената поръчка, включително по телефон, електронна поща. В случай, че Потребителят откаже да предостави изисканата информация, отказът от предоставянето й води до автоматична отмяна на поръчката с или без допълнително уведомяване на Потребителя. 
- eZona.net няма задължение за монтаж или инсталация на доставените стоки.
Гаранционни условия и връщане на стоки
Запознайте се с нашите гаранционни условия и връщане на стоки ТУК